CNV-leden stemmen vóór vernieuwde pensioenregeling PFZW

Een grote meerderheid van de CNV-leden heeft zich uitgesproken voor het onderhandelaarsakkoord over de nieuwe pensioenregeling bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Ruim 70% stemde voor, na een informatieve campagne met een webinar en uitgebreide toelichting via de website.

Het akkoord, voorgelegd aan zowel de vakbondsleden als werkgevers in de zorgsector en de ouderenbonden, kreeg bij positieve beoordeling groen licht voor implementatie in de regelingen van PFZW. De verwachting is dat PFZW in 2026 overgaat op deze nieuwe regeling.

Vertrouwen in nieuwe regeling

Joost Veldt, vertegenwoordiger van CNV in de onderhandelingen, benadrukt het vertrouwen van de leden in de nieuwe regeling: 'Onze leden geven aan dat zij vertrouwen hebben in de keuzes die we maken in de nieuwe regeling. Onder andere met de solidariteitsreserve kunnen we risico’s op verlagingen van de pensioenen tegengaan.'

Belangrijke punten

Deze nieuwe regeling, die voortvloeit uit de hervormde pensioenwet, omvat enkele sleutelaspecten:

  • Doel: een koopkrachtig pensioen: De ambitie is om deelnemers in 42 jaar een pensioenuitkering van 80% van hun gemiddelde salaris te laten opbouwen.
  • Overgang naar solidaire premieregeling: Hierin wordt een solidariteitsreserve opgenomen om individuele risico's collectief te beheren.
  • Integratie van bestaande rechten: Bestaande pensioenrechten worden overgedragen naar de nieuwe regeling.
  • Verbeteringen in het nabestaandenpensioen: Deze aanpassing versterkt de positie van nabestaanden.
  • Compensatie bij nadelen: Er is een regeling voor deelnemers die nadeel ondervinden van de afschaffing van de doorsneesystematiek.

Kijk het webinar terug

Het webinar over de nieuwe pensioenregeling vond maandag 4 december2023 plaats. Hierin werden de verschillende afspraken in het akkoord toegelicht.