CNV: 'Prinsjesdagdeal' onvoldoende. Structureel betere beloning zorgpersoneel blijft nodig

[caption id="attachment_16804" align="alignleft" width="300"] Foto: Frank Muller/ZorginBeeld[/caption]

CNV Zorg & Welzijn is ontevreden over de zogenaamde ‘Prinsjesdagdeal’. Zorgpersoneel zou geen structurele loonsverhoging krijgen maar opnieuw een éénmalige bonus van €500,-. Volgens voorzitter Anneke Westerlaken is zorgpersoneel niet geholpen met het plakken van financiële pleisters, maar is structurele waardering op zijn plaats.

'De éénmalige bonus dit jaar van €1.000,- wordt uitgekeerd vanwege de extra inspanningen van zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Nu al bepalen dat de bonus voor het volgend jaar daarvan slechts de helft is, is voorbarig', vindt Westerlaken. 'Het kabinet en de coalitiepartijen hebben steeds gezegd dat loonsverhogingen in de zorg een zaak zijn van sociale partners. Laat het kabinet er dan ook voor zorgen dat sociale partners voldoende ruimte krijgen om goede loonafspraken te kunnen maken.'

Trends ten dele gekeerd


CNV Zorg & Welzijn blijft bij het standpunt dat structurele herwaardering voor de zorgsector nodig is. Het is nu al duidelijk dat de ruimte die het kabinet daarvoor beschikbaar stelt (de zogenaamde OVA-ruimte) zal dalen. Daarbij zullen pensioenpremies stijgen, waardoor de ruimte voor goede loonafspraken krap wordt. De uitstroom van werknemers in de zorg en het ziekteverzuim stijgen ook nog steeds. De door het kabinet voorgenomen belastingverlaging zal deze trends slechts ten dele keren.

Aan de cao-tafels zal de broodnodige herwaardering de komende tijd uiteraard het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Van de grote deelsectoren Ziekenhuis en VVT loopt de cao in de zomer van 2021 af, de cao UMC’s loopt tot het eind van het jaar. Ongeveer een miljoen medewerkers in de zorg krijgen in 2021 een nieuwe cao.