De ander zien

Mandy Jacobs is verzorgende IG, adhd-coach, en ambtelijk secretaris van het Christelijk-Sociaal Congres, een platform van circa 45 maatschappelijke organisaties, waaronder CNV.

De wereld wordt steeds sneller. Wetenschappers clai[1]men dat mensen in de middeleeuwen in een heel leven evenveel prikkels te verwerken kregen als wij in één dag. Wie mee wil blijven doen, moet steeds sneller reageren. En oordelen op basis van wat anderen roepen, gaat nu eenmaal sneller dan een genuanceerde eigen mening vormen. Voor de nuance moet je je verdiepen, goed luisteren. De conclusie is dan eerder een flink rapport dan een simpele oneliner. Geen snel leesvoer, dus niet populair. Die ‘efficiënte’ snelheid heeft ook grote invloed op nieuwsmedia. Een korte extreme boodschap is snel geschreven, wordt meer gelezen en blijft beter hangen.

Intussen leiden onze haast en snelle oordelen vooral tot polarisatie. We laten ons dwingen tot zwart-wit conclusies. Iedereen van een groep wordt veroordeeld als enkelen zich misdragen. We nemen geen tijd meer om anderen te leren kennen. En dat drijft ons steeds verder uit elkaar. Het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman beschrijft onderzoek dat heeft aangetoond dat vertrouwen in elkaar - heel simpel - begint bij menselijk contact.

Menselijk contact is het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen’

Mandy Jacobs

Het is het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen. Dan kunnen we – in plaats van zwart of wit - een ander zien met al zijn kleuren, de grauwere maar zeker ook de stralende. CNV verandert ook, gelukkig in tegengestelde richting. Sinds 1 april vormen hun vier organisaties officieel één CNV met een gezamenlijke missie: één krachtige stem laten gelden in gesprek met andere partijen. Samen sterk, eenheid in verscheidenheid, dat kenmerkt CNV.

Wat je positie ook is, je kan altijd kiezen voor een snel zwart-wit oordeel, of voor iemand - ook jezelf - een (tweede) kans geven. Durf je, bijvoor[1]beeld aan je leidinggevende, persoonlijke vragen te stellen, te luis[1]teren, elkaar te leren vertrouwen en waarderen? Durf je ook jezelf te laten zien in al je kleuren, de prachtige en ook de mindere schitterende? Durf je eerlijk op tijd jouw grens aan te geven? Je hoeft niet perfect te zijn. Opkomen voor de menselijke maat vraagt moed, en het gaat ons allemaal veel brengen. Want wie zich echt gezien en gehoord voelt, komt in haar (zijn) kracht en wil zich van haar beste kant laten zien.Dat wens ik ons allemaal van harte toe!