Pleit voor FFP2-maskers duurt voort

CNV Zorg en Welzijn zat vandaag met andere bonden en werkgevers aan tafel met  demissionair minister van Ark. In het overleg ging het voornamelijk over het preventief gebruik van FFP2-mondneusmaskers. Een statusupdate.

Voor CNV Zorg en Welzijn is het van groot belang dat zorgprofessionals zich veilig voelen op hun werk en dat de werkgever hen de middelen aanreikt die daarvoor nodig zijn. Wij krijgen van onze achterban signalen dat het zou helpen als het gebruik van FFP2-maskers in de RIVM-richtlijnen wordt vastgelegd en daarom hebben we daar de afgelopen tijd al voor gepleit.

Geen reden

Tijdens het overleg hebben we begrepen dat werkgevers hun werknemers niet zullen beletten om FFP2-maskers te gebruiken als ze dat nodig vinden. Zij geven aan deze beschikbaar te stellen waar nodig. Het ministerie geeft ook aan dat er voldoende beschermende materialen zijn in brede zin. Het ministerie vergoedt de kosten voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), dus kosten of schaarste kunnen voor werkgevers nooit reden zijn om onvoldoende bescherming te bieden.

Teleurstellend

Wij hadden graag gezien dat het FFP2- mondneusmasker ook in de RIVM-richtlijnen wordt opgenomen, naast de noodzakelijke maatregelen als hygiëne en ventilatie. Daar zullen we dan ook voor blijven pleiten. We vinden het teleurstellend dat de minister aangeeft geen werk te maken van het aanpassen van de RIVM-richtlijn en gaan hier met werkgevers over in gesprek.

Eigen richtlijnen

Met andere bonden en de V&VN hebben we een eigen richtlijn voor het gebruik van PBM opgesteld:

Let op: voel je je onveilig of onvoldoende beschermd op je werk? Bel CNV Info: 030 7511003!
Volgende week spreken we weer met de minister, onder andere over de bonus in maart en inkomensbescherming voor zorgmedewerkers die langdurig ziek zijn vanwege een covid-besmetting.