Reactie CNV op consultatie regeling zorgmedewerkers met longcovid

Het ministerie van VWS heeft de Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-covid klachten opengesteld voor internet consultatie. Als een zorgmedewerker voldoet aan de voorwaarden, kan er eenmalig een bedrag van €15.000 per persoon worden ontvangen. Het ministerie ontvangt graag reacties om de kwaliteit en uitvoerbaarheid van de regeling te verbeteren. Ook CNV heeft een reactie ingediend en roept op tot verbetering.

Het CNV schrijft aan het ministerie in haar reactie onder meer dat de huidige regeling veel te smal is gedefinieerd. Het zou moeten gelden voor al het zorgpersoneel dat in 2020 besmet raakte met covid en daar langdurig ziek van werd. Ook is het CNV er niet mee eens dat vrijwilligers, studenten en coassistenten al op voorhand worden uitgesloten en dat er ‘veelvuldig en intensief’ zorg moet zijn verleend aan patiënten met COVID-19. Daarbij moet een zorgmedewerker veel bewijsstukken aanleveren om de aanvraag te ondersteunen. CNV vindt dat de aanvraagperiode (25 september – 23 oktober) te kort is om alle benodigde stukken tijdig aan te leveren.

Uitbreiding regeling

Als vakbond heeft het CNV de afgelopen 3 jaar gestreden voor een goede compensatie voor zorgmedewerkers met longcovid. Het is dan ook niet uit te leggen dat met deze regeling een grote groep gedupeerden buiten de boot vallen. Wij blijven ons daarom samen met de FNV hard maken voor een uitbreiding van de regeling. Op dit moment werken we aan een aantal casussen waarbij we de werkgever aansprakelijk stellen en zijn we de mogelijkheden voor juridische stappen richting de Staat aan het verkennen.

Reacties

Wil je de reacties lezen op de internetconsultatie? Dat kan hier