Succes CNV oproep fonds inkomenssteun besmette zorgprofessionals

CNV Zorg & Welzijn deed vlak voor Pasen een oproep voor een fonds waaruit zorgmedewerkers gecompenseerd moeten worden voor inkomensverlies bij ernstige of permanente gezondheidsschade als ze tijdens hun werk besmet worden met het coronavirus.


Die oproep heeft succes gehad. PvdA-fractieleider Asscher diende tijdens het Kamerdebat een motie in waarin zo’n fonds wordt voorgesteld. Minister de Jonge van VWS reageerde daar positief op. De motie zelf is aangehouden (de stemming erover is uitgesteld) in afwachting van verdere uitwerking.

Meer risico


CNV Zorg & Welzijn is regelmatig in overleg met ambtenaren van VWS over hoe zo’n fonds er uit moet komen te zien. Afhankelijk van de cao waaronder ze werken, kunnen zorgmedewerkers na een jaar al 10 tot 30 procent van hun inkomen verliezen als ze langdurige gezondheidsschade oplopen na besmetting met het coronavirus. Ze lopen ook meer risico omdat ze in de frontlinie van de bestrijding van het coronavirus werken. Nadrukkelijk bepleit de bond dat ook psychische schade als gevolg van langdurige stress en traumatische ervaringen in de voorwaarden van het fonds opgenomen moeten worden.