Overgrote meerderheid CNV-leden stemt voor Landelijk Sociaal Plan Jeugdzorg

Nieuwe afspraken voor alle werknemers onder de cao Jeugdzorg

Bekijk het Landelijk Sociaal Plan Jeugdzorg

Een overgrote meerderheid van de CNV-leden heeft ingestemd met het nieuwe Landelijk Sociaal Plan Jeugdzorg (LSP). We danken alle stemmers voor hun bijdrage. Ook leden van andere bonden hebben hun akkoord gegeven. Het LSP is nu van toepassing op alle werknemers die vallen onder de cao Jeugdzorg en vervangt de eerdere sociale plannen van afzonderlijke instellingen. Rechten en afspraken die eerder zijn gemaakt, blijven behouden.

Behoud van medewerkers prioriteit

Een belangrijk uitgangspunt van het LSP is het behoud van medewerkers voor de jeugdzorg. Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde. Het LSP biedt voorzieningen en faciliteiten voor medewerkers bij organisatiewijzigingen. Het doel is om medewerkers van werk naar werk te begeleiden, bij voorkeur binnen dezelfde instelling, maar anders binnen de sector.

Belangrijke afspraken:

  • Scholing en training voor volledige rekening van de werkgever
  • Vergoeding van extra reiskosten
  • Een afbouwregeling ORT
  • Een gegarandeerde inwerktijd
  • Een terugkeergarantie gedurende de proeftijd bij een andere werkgever
  • Een volledige salarisgarantie als de medewerker een passende functie accepteert die (maximaal) 1 schaal lager is. In dat geval behoudt de medewerker de eigen salarisschaal inclusief de uitloop in deze schaal en inclusief toekomstige cao-verhogingen.

Transitievergoeding

Er staat nu nog in de cao dat de transitievergoeding wordt vastgesteld volgens de regels uit 2016. Wat de partijen betreft compenseert het Landelijk Sociaal Plan (LSP) met zijn voorzieningen en faciliteiten voor medewerkers de overstap naar de huidige transitievergoeding. De transitievergoeding wordt ook aangevuld als de medewerker ervoor kiest om gebruik te maken van de vrijwillige vertrekpremie die in het LSP staat.

Voorbereid op toekomstige hervormingen

Hoewel de plannen van het nieuwe kabinet voor de jeugdzorg nog niet volledig duidelijk zijn, lijken hervormingen onvermijdelijk. Met het nieuwe sociaal plan hebben we een vangnet om eventuele negatieve personele gevolgen op te vangen.

Blijf altijd op de hoogte

Houd de cao-pagina hbo in de gaten voor nieuwe updates