Inzet cao Kinderopvang moet sector aantrekkelijker maken

Een structurele salarisverhoging die de effecten van de hoge inflatie compenseert en verbeteren van de beloning van medewerkers tot en met salarisgroep 6. Dat worden voor CNV Zorg & Welzijn de belangrijkste inzetten voor de nieuwe cao waarvan de onderhandelingen deze maand starten.

Meer salaris moet de achterstand in beloning ten opzichte van vergelijkbare functies in andere sectoren wegwerken en voor de laagste loongroepen tot een eerlijker beloning leiden. Het moet de aantrekkingskracht van de sectoren voor nieuw personeel vergroten en de uitstroom van medewerkers helpen tegengaan.

Werktijden en roosters

De meeste roosters gaan in als de kinderen komen en eindigen als de kinderen weer gaan. Alle activiteiten die plaats vinden voor het opstarten van de dag, het opruimen aan het einde van de dag dan wel de gesprekken met ouders vinden veelal buiten het rooster plaats. Aan dit lijstje kunnen we ook nog de voorschoolse educatietaken (VE-taken) en de trainingen die in eigen tijd plaats vinden toevoegen. Lange werkdagen dus en veel werkzaamheden die in eigen tijd plaatvinden. Als CNV zijn wij van mening dat werken in de kinderopvang geen vrijwilligerswerk is en dat werkzaamheden in eigen tijd gewoon betaald moeten worden.

VE-indicatie

Binnen de kinderopvang zien we steeds meer VE-groepen. Ook zien we een groei van het aantal kinderen met een VE-indicatie. Het werken met deze categorie kinderen is zwaar en er wordt van een pedagogisch medewerker (PM’er) (te) veel verwacht. Wij zijn van mening dat hier extra onderscheid in gemaakt moet worden. Daar waar er te weinig PM’ers op een groep staan, geen sprake is van extra begeleiding of geen overname door bijvoorbeeld een pedagogisch coach dient er sprake te zijn van extra salariëring.

Inzet groepshulp

Wij wensen afspraken te maken over inzet van groepshulpen. Zij kunnen werk uit handen nemen van pedagogisch medewerker waardoor zij zich kunnen bezighouden met de activiteiten die de reden waren om in de sector te gaan werken. Tevens is het een goede manier om de gewenste instroom in de kinderopvang te vergroten met lager opgeleiden.

Andere cao-punten

Afspraken maken over rouwverwerking, ook om ziekte en uitval te voorkomen. Uit CNV onderzoek blijkt dat driekwart van de werknemers de bestaande regelingen rond een sterfgeval onvoldoende vindt. Het is vooral een kwestie van goed werkgeverschap en daar passen geen standaardregels bij. Voorstel is een rouwprotocol met aandacht voor de begeleiding van medewerkers en verlof. Ook moet nagedacht worden over faciliteiten in de terminale fase.
Voorstel om 5 mei jaarlijks een terugkerende feestdag te maken waarop iedereen vrij heeft. Op dit moment is dit slechts eenmaal in de vijf jaar. Vanwege de stijgende brandstofprijzen zouden ook de vergoedingen voor woon-werk moeten worden verhoogd. De maximale fiscale ruimte dient daarbij gebruikt te worden.

Leden kunnen nog deze week reageren op de cao-inzet van CNV Zorg & Welzijn.