CNV Zorg & Welzijn: Effecten lockdown vragen om extra investeringen welzijnssector

CNV Zorg & Welzijn heeft er begrip voor dat de strenge lockdown wordt verlengd tot 3 maart. Eerder werd al duidelijk dat ziekenhuizen financieel worden gecompenseerd voor hun extra inspanningen vanwege de zorg voor coronapatiënten. Naast de druk op de gezondheidszorg, zien we door de maatregelen de druk op het welzijn van verschillende groepen in de samenleving sterk toenemen. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg nemen toe, er dreigt armoede bij gezinnen waarvan de kostwinners hun baan verloren hebben, de zorg voor jeugdigen en kinderen die met vaak zware problemen kampen is ontoereikend geworden.


Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg en Welzijn: 'Het kan niet zo zijn dat we de gezondheidscrisis met strenge maatregelen beteugelen en daarmee een welzijnscrisis creëren, die nog veel langer duurt en misschien wel moeilijker is op te lossen.'

We roepen het kabinet daarom op om naast de verlengde strenge maatregelen óók zorg te dragen voor de sectoren die deze welzijnscrisis te lijf moeten gaan. Op die sectoren is bij de decentralisatie sterk bezuinigd, waardoor ze niet opgewassen zijn tegen de golf van problemen die op hen afkomt. Dat betekent investeren om wachtlijsten in de GGZ te bekorten, gemeenten voldoende middelen geven om de tekorten in de jeugdzorg en bij welzijnsorganisaties op te lossen en beter zorg dragen voor armoedebestrijding. Alleen dan wordt Nederland na de coronacrisis écht gezond.