Eén Sociaal Plan voor alle jeugdzorginstellingen

Jouw mening is belangrijk!

CNV wil samen met de andere vakbonden voorkomen dat er in de sector Jeugdzorg tot meer leegloop gaat plaatsvinden. Daarom is er met de werkgevers een Landelijk Sociaal Plan overeengekomen in overeenstemming met de afspraken in het cao-akkoord. Het sociaal plan geldt voor alle jeugdzorginstellingen. Voor leden is het mogelijk om tot 5 juli te stemmen.

Er staat behoorlijk wat te gebeuren in de jeugdzorgsector met een ingrijpende hervorming van het stelstel die op de stapel staat. Tel daarbij het tekort aan mensen op waarmee de sector al te kampen heeft. CNV wil samen met andere vakbonden voorkomen dat deze ingrijpende veranderingen leidt tot nog meer leegloop. Het behoud van medewerkers voor de sector is dan ook een belangrijk uitgangspunt.

Van werk naar werk

Het Sociaal Plan bevat voorzieningen en faciliteiten die ingezet kunnen worden bij wijziging van de organisatie. Het doel is om medewerkers te bewegen van werk naar werk, zo veel mogelijk binnen de instelling en anders binnen de sector.

Belangrijke afspraken:

  • Scholing en training voor volledige rekening van de werkgever
  • Vergoeding van extra reiskosten
  • Een afbouwregeling ORT
  • Een gegarandeerde inwerktijd
  • Een terugkeergarantie gedurende de proeftijd bij een andere werkgever
  • Een volledige salarisgarantie als de medewerker een passende functie accepteert die (maximaal) 1 schaal lager is. In dat geval behoudt de medewerker de eigen salarisschaal inclusief de uitloop in deze schaal en inclusief toekomstige cao-verhogingen.

Transitievergoeding

Er staat nu nog in de cao dat de transitievergoeding wordt vastgesteld volgens de regels uit 2016. Wat de partijen betreft compenseert het Landelijk Sociaal Plan (LSP) met zijn voorzieningen en faciliteiten voor medewerkers de overstap naar de huidige transitievergoeding. De transitievergoeding wordt ook aangevuld als de medewerker ervoor kiest om gebruik te maken van de vrijwillige vertrekpremie die in het LSP staat.

Laat je stem horen!

Het sociaal plan leggen we positief aan onze leden voor. Zoals altijd hebben zij het laatste woord. Inmiddels hebben onze leden bericht ontvangen om te stemmen over het sociaal plan. Wil jij ook meer zeggenschap? Word dan ook lid!