Leerpunten uit project voor personeelsbehoud: lees ze hier!

Is het voor jou lastig of misschien wel frustrerend om je talenten en ambities niet volop te kunnen inzetten en ontwikkelen in jouw werk? Of ervaar jij drempels in jouw loopbaan?

Het is – zo horen we bij CNV - regelmatig een reden dat mensen overwegen over te stappen naar werk in een andere sector. In de sectoren zorg en welzijn, met veel personeelstekorten, zetten we juist alle zeilen bij om dergelijke uitstroom te voorkomen.

Belemmeringen wegnemen

CNV roept al langer op om de ontwikkeling van medewerkers, en het creëren van loopbaanpaden voor hen te vereenvoudigen. Bijvoorbeeld door meer samenwerking tussen werkgevers in zorg en welzijn. Dit kan in een vorm van ‘gezamenlijk regionaal werkgeverschap’. Hoe mooi zou het zijn als jij jouw loopbaan kan vervolgen met je huidige arbeidscontract bij een werkgever in jouw buurt? Met die droom zijn CNV en De Werkgeverij een verkenning begonnen, en zijn we belemmeringen voor zo’n constructie gaan wegnemen.

Ruimtereis

We startten een Proeftuin, “Regionaal Collectief Werkgeverschap”, waar werkgevers en werknemers samenwerken om gemotiveerd personeel ín de sectoren zorg en welzijn te behouden. Het werd een missie die veel weg had van een ruimtereis: langs onverwachte structuren en mechanismes, en met onvermoede krachten en organismes op ons pad. Maar nu – bij het afronden van de proeftuin – hebben we resultaten, en ook leerpunten, verzameld in een reisverslag.