‘Werkweigering’ blijkt forse burn-out

Op 1 juli 2022 start Anja met een nieuwe uitdaging. Ze gaat aan de slag als pedagogisch medewerker bij een kinderopvangcentrum. Het bevalt haar goed en de werkgever is ook heel tevreden over haar. Haar jaarcontract wordt met een jaar verlengd en alles lijkt goed te gaan. Tot het najaar van 2023.

Het is onrustig bij de werkgever en veel personeel vertrekt in een korte tijd. De werkgever heeft moeite om de roosters rond te krijgen en Anja wordt meer en meer ingeroosterd, ook op haar vrije dagen. In het begin vond ze dat niet erg, maar tegen het einde van het jaar wordt het haar allemaal teveel. Ze meldt zich ziek.

Forse burn-out

De werkgever accepteert de ziekmelding van Anja niet en zegt tegen haar dat ‘ziek zijn een keuze is’. Door tussenkomst van een jurist van CNV mag ze alsnog naar een bedrijfsarts. Die concludeert dat er sprake is van een forse burn-out. Anja krijgt de eerste paar weken alsnog de benodigde rust om te herstellen. Na verloop van tijd adviseert de bedrijfsarts dat ze kan gaan starten met re-integreren. Voorgesteld wordt om eerst terug te keren op de werkvloer en koffie te gaan drinken met haar collega’s en leidinggevende. Daarna kan ze rustig beginnen met opbouwen van uren.

Werkweigering

Anja mag nog niet alleen op de groep staan, maar moet vooral boventallig gaan werken. Haar leidinggevende heeft geen boodschap aan het advies van de bedrijfsarts. Hij verlangt dat Anja na twee weken weer alleen op de groep staat. Er is een groot tekort aan personeel en ze is al lang genoeg weggeweest. Anja probeert het wel, maar moet zich al vrij snel weer volledig ziek melden. Vanaf dat moment gaat het van kwaad tot erger. Ze krijgt officiële waarschuwingen wegens werkweigering en de werkgever gaat haar verlofuren inzetten voor elk uur dat ze niet re-integreert. Ze mag ook niet opnieuw naar de bedrijfsarts, want het laatste advies was wel duidelijk volgens de werkgever.

Volgens de werkgever is ‘ziek zijn een keuze’

Juridische Dienst CNV

Volledig arbeidsongeschikt

Anja roept opnieuw de hulp van de jurist van CNV in. Het lukt hem om haar opnieuw te laten beoordelen door de bedrijfsarts. Zijn advies is duidelijk: Anja is volledig arbeidsongeschikt en kan niet re-integreren. Toch blijft de werkgever van mening dat ze haar verlofuren moet inleveren voor de periode daarvoor. Ze heeft immers niet gewerkt, terwijl de werkgever van mening was dat dit wel kon.

Eigen gelijk

Het contract van Anja is inmiddels afgelopen en niet verlengd. Ze schrikt van haar laatste loonstrook. De werkgever betaald niet alleen het opgebouwde vakantiegeld niet uit, maar houdt ook nog eens ruim 50 uur verlof in op haar laatste maandsalaris. Dat accepteren Anja en de jurist van CNV niet. Ze sommeren de werkgever om alsnog haar achterstallig salaris te betalen. Helaas zonder succes. Ondanks meerdere telefoongesprekken en brieven blijft de werkgever overtuigd van zijn eigen gelijk. Ze had kunnen werken, maar heeft dat zelf geweigerd.

Dagvaarden

In overleg met Anja besluit de jurist van CNV om de werkgever te dagvaarden. Dat heeft effect. Hij kiest ervoor om een advocaat in te schakelen. Die heeft direct in de gaten dat wat hier gebeurd juridisch gezien niet kan. Anja krijgt alsnog haar achterstallig loon uitbetaald. Daarnaast krijgt ze 10 procent verhoging, omdat het loon te laat betaald is door de werkgever.

(illustratie: Susi Bikle)

Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl