Apotheken in het noorden staken

Vandaag wordt er wederom gestaakt in de apotheken en dit keer gebeurt dat in Noord-Nederland. Apothekersassistenten en hun collega’s van 70 apotheken in Groningen, Drenthe en Friesland zijn opgeroepen om het werk te staken. Dat is de zesde staking in de reeks van estafettestakingen. Deelnemers aan de staking zijn opgeroepen om ’s middags het werk neer te leggen en naar een bijeenkomst van de vakbonden in Groningen te komen.

De actiebereidheid is onverminderd groot. Zolang de werkgevers nalaten om te komen met een nieuw bod, blijven acties nodig. Er zijn veel vragen over hoe dat staken nu precies in zijn werk gaat. Dat is volkomen begrijpelijk want er is nog nooit gestaakt door de apothekersassistenten en hun collega’s. Voor nagenoeg iedereen is dit de eerste keer. Hieronder de meest gestelde vragen op een rijtje.

Mag ik staken?

Elke werknemer heeft het recht om te staken. Maar er zijn wel bepaalde juridische spelregels waar je je aan moet houden. Staken gebeurt onder de vlag van de vakbonden. De vakbonden berichten de apotheken waar gestaakt gaat worden minstens 24 uur van tevoren. Dit bericht wordt de aanzegging genoemd. Apothekers moeten de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de staking die in hun apotheek gaat komen. Daarom mag uitsluitend in de apotheken die de aanzegging hebben gekregen, gestaakt worden.

Bij de vorige acties is gebleken dat er ook apothekers zijn die niet zijn aangezegd, maar die wel de stakingsacties ondersteunen en hun medewerkers toestaan om daaraan deel te nemen. Die medewerkers kunnen in dat geval ook meedoen met de staking.

Moet ik mij aanmelden?

Voor het slagen van de stakingsacties is het belangrijk om in beeld te hebben waar en hoe groot de actiebereidheid is. Wil je nu of op enig ander moment deel te nemen aan een stakingsactie, dan kun je dat aangeven. Dit kan zolang de acties doorgaan. Ben je CNV-lid en heb je je aangemeld, dan hoef je dat niet meer te doen op de locatie van de stakingsactie.

Wanneer krijg ik een stakingsuitkering?

Werkgevers mogen het loon inhouden van stakers over dat deel van de werktijd waarin gestaakt wordt. Vakbondsleden kunnen in zo’n geval een stakingsuitkering van hun vakbond krijgen. Als je CNV-lid bent en je krijgt hiermee te maken, meld dat dan per mail bij CNV. Bewaar de salarisstrook waarop de inhouding vermeld staat, want die is nodig als administratief bewijs. Ben je geen lid, dan kom je niet voor de stakingsuitkering in aanmerking. Maar er is nog een andere mogelijkheid. Je kunt zelfs op de stakingslocatie nog lid worden. Het CNV kent geen wachttijd voor de stakingsuitkering. Vanaf het moment dat je lid wordt, kom je in aanmerking voor de stakingsuitkering.

Minister sprak stakers toe in Den Haag

Vorige week werd er gestaakt in meer dan 80 apotheken in Zuid-Holland. Honderden stakers verzamelden zich in Den Haag om vervolgens in een demonstratieve optocht naar het ministerie van VWS te gaan. Na enig aandringen stond minister Agema de demonstrerende apotheekmedewerkers te woord. Zij verklaarde zich niet te willen bemoeien met het cao-conflict, maar toonde zich bereid om zwart op wit in een brief neer te leggen dat de OVA-gelden ten goede moeten komen aan de werknemers en te onderzoeken wat daarmee de afgelopen jaren gebeurd is.

Komt er ook een landelijke staking?

De uitspraak van de minister heeft echter helaas nog niet geleid tot een nieuw bod van de werkgevers. Daarom gaan wij door met onze acties. Nu nog regionaal, maar als er geen beweging in de onderhandelingen komt, dan volgt een landelijke staking.

Momenteel voeren wij over een landelijke staking overleg met de werkgevers. Als er op die schaal gestaakt gaat worden in de apotheken, dan is het noodzakelijk om afspraken te maken over de levering van (spoed-)medicatie die ten allen tijde dient door te gaan. In dit zogeheten veiligheidsoverleg zijn wij overeengekomen dat het uitgangspunt is dat in alle apotheken door apotheekmedewerkers gestaakt kan worden. Op dit uitgangspunt zijn een aantal uitzonderingen. Dit zijn onder andere de GDS-productie en de instellingsapotheken. Wij werken aan een lijst met al deze uitzonderingen. Voor die uitzonderingen geldt dat de continuïteit weliswaar wordt gewaarborgd, maar dat er tijdens de staking gewerkt wordt met de inzet van zo min mogelijk medewerkers. Ook dient de zorg die door de apotheek veilig kan worden uitgesteld, te worden uitgesteld.

Je helpt ons door je collega’s te wijzen op de vakbond en desgewenst lid te maken. Des te meer leden we hebben, des te meer we kunnen bereiken. Ben je nog geen lid, klik hier voor informatie en om je aan te melden bij het CNV.