Nog geen nieuw bod werkgevers

CNV wil overgaan tot stiptheidsacties

Meer dan een maand na de succesvolle demonstratie in Utrecht op 1 juni zit er nog steeds geen schot in de onderhandelingen voor een nieuwe cao Apotheken. Na de demonstratie probeerden we de werkgevers te bewegen om tot een nieuw bod te komen. Helaas tot nu toe tevergeefs. Actievoeren blijft nodig. Na de zomer willen we overgaan tot stiptheidsacties.

Terwijl apotheekmedewerkers nog steeds wachten op een fatsoenlijke loonafspraak, is die er wel gekomen voor de apothekers die werken in loondienst bij een zelfstandige apotheek. Zij hebben een eigen cao waarin onlangs voor hen een loonsverhoging van 5% is afgesproken. Voor de apotheekmedewerkers is er door de werkgevers voor dit jaar nog niet meer dan 2% geboden. 'Wat ons betreft gaan we daarom door met actievoeren, totdat er een goed bod ligt,' zegt CNV-onderhandelaar Albert Spieseke. 'Het is natuurlijk volstrekt onacceptabel dat zij het met minder zouden moeten doen!'

Acties in de apotheken

In verband met de vakantieperiode willen wij in september beginnen met stiptheidsacties. Als die zonder resultaat blijven, dan rest ons niks anders dan over te gaan tot staken. Wat een stiptheidsactie is? Bij een stiptheidsactie houden werknemers zich stipt aan de regels van de cao en hun arbeidsovereenkomst. Denk aan zaken als de afgesproken werktijden, de arbeidsduur en de pauzeregeling. De bedoeling is dat we per september de openings- en sluitingstijd van de apotheek strikt gaan hanteren. Dus niet, zoals nu gebruikelijk, een kwartier eerder beginnen of later eindigen zonder vergoeding. De dienstverlening voor de patiënten is gewaarborgd. Wel zal het wellicht leiden tot langere wachttijden. Dit is dan het gevolg van de opstelling van de werkgeversvertegenwoordiging aan de cao-tafel.

Houding werkgevers twijfelachtig

De weigerachtige houding van de werkgevers is op zijn minst twijfelachtig te noemen. Volgens de vakbonden is er door zorgverzekeraars wel degelijk rekening gehouden met het geld dat nodig is voor de arbeidsvoorwaarden - aangeduid als de zogenaamde OVA-ruimte - in hun contractonderhandelingen met de apothekers. Wat is er met dat geld gebeurd?

Doe mee met de stiptheidsactie!

De opkomst bij de demonstratie op 1 juni was weliswaar hoog, maar blijkbaar niet genoeg voor de werkgevers om te komen met een nieuw bod. Daarom gaan we door. Actievoeren loont. Dat zagen we vorig jaar ook in de ziekenhuizen. Het gaat om jullie cao. Laat zien dat we ook nu weer op jullie kunnen rekenen.

Doe mee met de stiptheidsactie en meld je hier aan!

Heb je vragen over wat we van plan zijn? Neem contact op met CNV-onderhandelaar Albert Spieseke.

a.spieseke@cnv.nl

06 51 38 07 59

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit