Cao Mondzorg vereist veel spraakwater van CNV-onderhandelaar

CNV-onderhandelaar Dennis van Elk legt uit waarom een cao in de mondzorg zo belangrijk is

Beluister de podcastaflevering

‘De Werkgever denkt meer aan zijn eigen portemonnee en niet aan het werkgeluk van de werknemer.’ In de podcast De Mondzorg cao CNV-onderhandelaar Dennis van Elk tekst en uitleg over het belang van een cao Mondzorg. ‘Het voorwerk voor een nieuwe cao vergt een lange adem, maar we zijn hoopvol dat we binnenkort resultaat bereiken.’

Dennis van Elk: Stem van de werknemers

Dennis van Elk wordt steeds vaker benaderd om het voordeel van een cao in de mondzorgsector toe te lichten. Luister hoe hij dit doet in de podcast cao Mondzorg en ontdek hoe de KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) stapje voor stapje (tandenknarsend?) ook intern lijkt toe te bewegen naar een formeel gesprek met de vakbond. De geluiden van CNV leiden ook binnen de gelederen van de werkgevers tot steeds meer onrust.

Urgentie voor een cao

De urgentie voor een volwaardige cao Mondzorg voor tandartsassistenten en mondhygiënisten is groter dan ooit. De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe en goede, duidelijk geregelde arbeidsvoorwaarden zijn noodzakelijk om het beroep aantrekkelijker te maken. De KNMT heeft de niet verplichte arbeidsvoorwaardenregeling ingetrokken, waardoor nu alleen individuele werkgevers afspraken kunnen maken met hun werknemers. Dit benadrukt de noodzaak van collectieve afspraken.

Petitie mondzorgprofessionals

Vorig jaar oktober overhandigde CNV een petitie namens 3.473 mondzorgprofessionals aan de KNMT, met een dringende oproep voor een cao. Mede dankzij deze petitie denkt de KNMT serieus na over een collectieve arbeidsovereenkomst voor de sector. Wij blijven bij de KNMT onze zorgen uitgespreken en de noodzaak van een cao toelichten.

Samen sterk voor een cao Mondzorg

‘Al jaren pleiten wij voor collectieve afspraken in een cao,’ zegt Dennis van Elk. ‘Nu er door het verbod van de ACM geen adviesregeling meer op tafel ligt, is een cao de enige reële optie. Voor de sector is een cao niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk.’

Houd de cao-pagina in de gaten voor het laatste nieuws

Sluit je aan: Eerste halfjaar gratis!

Sluit je aan en strijd mee voor een nieuwe cao Tandartsassistenten. Voor medewerkers in de mondzorg hebben we nu een aantrekkelijke actie: gratis lidmaatschap voor de eerste zes maanden! Om daarvan gebruik te maken, dien je je telefonisch aan te melden via de CNV Ledenservice: 030 751 1003.

  • Meepraten en stemmen over jouw cao
  • Volledige rechtsbijstand, voor werk én privé
  • Vraagbaak en kennisbank