CNV: rapport RVS biedt bouwsteen voor fundamentele veranderingen zorgstelsel

CNV is blij met het rapport ‘Met de Stroom mee’ van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, omdat het de vinger legt op een aantal zere plekken in de zorgsector. Voor het rapport formuleerde de Raad antwoord op de vraag wat er nodig is om het zorgstelsel ‘duurzaam en adaptief’ te maken.

Joost Veldt, coördinator Arbeidsvoorwaarden bij CNV Zorg en Welzijn: 'Het rapport stelt vast wat het personeel al langer weet: dat ze goede zorg leveren ondanks het stelsel. En dat dit anders moet: het zorgsysteem moet de zorg dienen, in plaats van andersom.'

Relatie

Het rapport legt een duidelijke relatie tussen de breed gedeelde problemen in de zorg en de opzet van het zorgstelsel. De Raad stelt dat het zorgstelsel, naast externe factoren, ook zelf bijdraagt aan de problemen in de zorg.

De raad noemt vooral de fragmentatie van verantwoordelijkheden en financiering, en de effecten van concurrentie(prikkels), als oorzaken van de huidige problemen. Vooral de nadruk op kostenbeheersing heeft bijgedragen aan het personeelstekort waarmee de zorgsector vandaag de dag te kampen heeft.

Perverse prikkels

'Het rapport wijst terecht op enkele perverse prikkels in het huidige systeem, die het werken voor zorgprofessionals bemoeilijken en het is positief dat dit wordt erkend. In zijn huidige vorm is het zorgstelsel door de versnippering en onvoldoende samenwerking vaak een obstakel, en leveren zorgprofessionals ondanks het systeem goede zorg in plaats van dat het systeem ondersteunend is,' legt Joost Veldt uit.

De Raad ziet het financieel waarderen van informele zorgverleners als een belangrijke manier om professionals te ondersteunen en te ontlasten. 'Dit lijkt een logische ontwikkeling maar tegelijkertijd roept het wel vragen op over de impact op professionals en de verhouding tussen formele en informele zorg', signaleert Veldt.

Aansluiting bij CNV-punten

Over het algemeen sluit dit rapport aan bij de standpunten van CNV. We herkennen veel maar het roept ook vragen op. We zijn blij met de blootgelegde pijnpunten, de lange- termijnvisie en de concrete voorstellen. Met zijn scherpe aanbevelingen brengt dit rapport de discussie op gang die toe gaat werken naar een zorgstelsel dat flexibel kan reageren op nieuwe uitdagingen.

'Het rapport geeft goede bouwstenen en concrete voorstellen om fundamentele veranderingen te bewerkstelligen. CNV blijft graag betrokken bij de uitwerking, met name wat betreft de impact op zorgprofessionals,' aldus Veldt.