Doe tijdig aanvraag tegemoetkoming postcovid zorgpersoneel

Geen WIA-beschikking?

Diverse zorgmedewerkers met postcovid die de tegemoetkoming willen aanvragen hebben ons gemeld dat zij wel aan de voorwaarden voldoen, maar geen WIA-beschikking hebben. Soms heeft dat te maken met problemen/achterstanden bij het UWV. Soms ook hebben mensen geen WIA-beoordeling aangevraagd, bijvoorbeeld omdat zij niet afgekeurd willen worden, of zelf een oplossing hebben gevonden door minder te gaan werken.

Wij hebben bij het ministerie van VWS gepleit om hier per situatie naar te kijken. Want het is natuurlijk erg oneerlijk als je zelf minder bent gaan werken en geen uitkering hebt aangevraagd, nu niet in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Het ministerie heeft toegezegd dat zij hierover wil nadenken. Mensen die geen WIA-beschikking kunnen overleggen, kunnen in plaats daarvan een leeg document uploaden of een document waarin zij kort uitleggen waarom zij geen WIA-beschikking hebben. Je kunt de aanvraag dan vervolgens gewoon indienen.

Dien tijdig aanvraag in

DUS-i, de organisatie die de regeling voor het ministerie uitvoert, bekijkt alle aanvragen en neemt contact op als er zaken ontbreken. Dat zal dus ook gebeuren met de mensen die geen WIA-beschikking kunnen indienen. Op die manier krijgt het ministerie in beeld om hoeveel mensen het gaat en wat daar de situatie is. Dat is nodig om hierover vervolgens te kunnen besluiten. Zoals het er nu uitziet worden alleen aanvragen in behandeling genomen die tijdens de aanvraagperiode zijn gedaan. Het is dus belangrijk om wel een aanvraag te doen! Je kunt de eenmalige financiële ondersteuning aanvragen tot en met 23 september 2024 om 12.00 uur.