Kinderopvang: binnenkort in gesprek met minister over werkdruk

Deze week reageerde minister Koolmees al op onze brief, die we samen met werkgevers BK en BMK naar hem stuurde na de bekendmaking van het nieuwe cao-akkoord. CNV Zorg en Welzijn: ‘We zijn erg blij dat de minister zo snel reageert, de kwestie serieus neemt en toezegt om direct na de vakantie hierover een afspraak in te laten plannen.’

Minder knellende regels

In de kern van onze brief aan de minister maakten we duidelijk dat regels een groot deel van de werkdruk in de kinderopvang veroorzaken. De minister liet ons al weten dat hij al van plan was om de regels in de kinderopvangwet te gaan evalueren en dat hij daarbij ook de werkdruk wil meenemen. Hiermee wordt de evaluatie van de regels een belangrijke volgende stap. De cao-partijen vinden het belangrijk dat bij de evaluatie wordt gelet op de oorspronkelijke doelen van de wet en de afspraken, de uitwerking daarvan in de wet én de manier waarop toezicht erop wordt gehouden. Wat CNV Zorg en Welzijn betreft, zullen de professionals uit de kinderopvang ook nadrukkelijk zelf worden gehoord bij deze evaluatie.

Samenwerken

De minister geeft aan intensief te willen samenwerken met de kinderopvangsector. Wij gaan er dan ook vanuit dat er inderdaad wordt samengewerkt tussen de partijen in de sector. Wanneer de evaluatie onvoldoende oplossingen brengt, zal er een tweede spoor worden opgetuigd om de juiste kwesties snel op te pakken.

Vacatures onvervulbaar

Eerder deze week bleek uit een nieuw rapport van ABN Amro dat de nood in de sector hoog is. Vier op de tien vacatures in de kinderopvang is onvervulbaar, stelt de bank. Het gevolg? Meer en langere wachtlijsten en een hogere werkdruk. Daarom vragen CNV en de werkgevers aan het nieuwe kabinet om acties te ontplooien om dit grote personeelstekort - samen met de sector - op te lossen.